Inspiratie

Vorige Artikel 1 van 3 Volgende

Wat is een goed leven?

Als we allemaal íets hebben gevoeld de afgelopen maanden, dan is het wel dat de wereld veranderd is, en dat wij als mensheid tot verandering gedwongen worden. Een crisis luidt altijd een nieuwe fase in. Daarom vind ik het Chinese karakter voor crisis zo mooi:  “Wei Jie”. Dit heeft twee betekenissen: het staat voor crisis (of: ‘gevaar’), maar ook voor kans en uitdaging. Als je leven in de knel komt, kan dat juist de gelegenheid geven om jezelf te vernieuwen en er sterker uit te komen.

Dit Chinese woord laat zien dat een crisis niet alleen maar negatief is. Dat geeft hoop en biedt perspectief, en is een belangrijke boodschap omdat een crisis meestal angst veroorzaakt en de wens om alles zo snel mogelijk weer naar het oude, vertrouwde terug te brengen. Logisch ook, want wie is er nu niet bang voor onzekerheid en chaos? De vraag is alleen: waar zijn we zo bang voor, want één ding weten we zeker: als we op deze voet verdergaan, zal de ene crisis de andere blijven opvolgen. Net zolang tot we ons gedrag ten opzichte van de natuur de dieren veranderen.

"Als we op deze voet verdergaan, zal de ene crisis de andere blijven opvolgen. Net zolang tot we ons gedrag ten opzichte van de natuur en de dieren veranderen".

Een niet welgevallige boodschap natuurlijk voor veel mensen. En dus ook niet zo vreemd dat het daar niet of nauwelijks over ging in de berichtgeving over corona in de mainstream media in de afgelopen maanden. Waar serieuze buitenlandse media er uitgebreid op in gingen bleef Nederland angstvalig op de vlakt en ging het bij ons vooral over het individuele belang als mens, en lag de focus steeds maar weer op de vraag: wanneer is er een anti-COVID-19 vaccin beschikbaar?

Gelukkig waren er af en toe wél specialisten die waarschuwden: “Een vaccin is slechts een symptoombestrijder en beslist niet de oplossing”. Het is net als in ons persoonlijke leven: we krijgen les op les en kans op kans om te groeien en evolueren. En elke keer als we die les negeren, komt hij in een andere gedaante en op een ander moment terug, net zolang tot we de boodschap oppikken. En precies zo is het met de mensheid als geheel.

De sleutel ligt nu niet in een antwoord op de vraag: “Wanneer is er een vaccin beschikbaar?” De vraag moet zijn: “Wat is een goed leven?” Dan kom je uit bij ethiek, bij ecologische- en dierenwelzijnskwesties en dan kom je tot een visie waarin overwegend plantaardig voedsel aan het begin staat van alles; een compassievolle maatschappij waar welzijn voor alles wat leeft voorop staat, een goed landschap, een goede relatie met de dieren en de natuur.

Een pandemie als deze willen we nooit meer meemaken. Toch moeten we in dat geval het roer dan ook drastisch durven omgooien. Want, hoe je het ook wendt of keert: deze crisis is niets anders dan een wake up call. Het wordt hoog tijd om mondiaal te herzien hoe we met dieren en hun leefomgeving omgaan - niet alleen voor het welzijn van de dieren maar ook voor de gezondheid van onszelf.

© 2019 - 2022 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel