In korte tijd diabetesvrij met Het SSD Plan
Minder energie, ‘rare plekjes’ onder haar voeten, slechter kunnen lezen en vermoeide, droge ogen. Het waren allemaal klachten die een klein jaar geleden leidden tot een bezoek aan de huisarts. Anneke Madna (65) bleek diabetes type 2 te hebben. Ze kreeg direct medicatie, maar dat voelde voor haar niet bevredigend. Ze begon een zoektocht naar nieuwe inzichten en kwam begin dit jaar het plantaardige dieet Het SSD Plan tegen. Inmiddels is ze diabetesvrij. “Ik kan weer lekker lang lezen en de neuropathie onder mijn voeten is bijna helemaal weg”.
Anneke Madna is een energieke, avontuurlijke vrouw die houdt van het buitenleven. Op zoek naar rust, ruimte en meer kwaliteit van leven, verhuisde ze in 2005 met haar man naar Zweden. “In die tijd hadden we vijf honden, twee IJslandse paarden en twee Shetland pony’s. Zweden was voor ons daarom ideaal. We hebben jaren genoten van lange wandelingen en heerlijke ritten met onze paarden door de Zweedse bossen”. Naast het buitenleven heeft Anneke nog een passie: lezen. Opgeleid tot bibliothecaris begaf ze zich haar hele werkende leven tussen de boeken. De laatste jaren werkte ze als schoolbibliothecaris in de Zweedse gemeente Kinda. “Ik lees altijd en overal en moet altijd boeken om me heen hebben. Een kamer zonder boeken is voor mij als een lichaam zonder ziel”.
"Ik moest mijn diabetes gaan aanpakken met precíes datgene waardoor hij was ontstaan: mijn voeding".
Steeds meer klachten
Vorig jaar oktober begon Anneke te merken dat ze minder energie had en dat er geleidelijk een aantal ‘vage’ maar serieuze klachten waren ontstaan. “Ik had wat rare plekjes onder mijn voeten en kreeg af en toe echt moeilijkheden tijdens het lezen. Ook had ik last van vermoeide, droge ogen. Ik naar de dokter, en ja hoor: diagnose diabetes type 2. Ik kreeg direct een recept voor het diabetesmedicijn Metformine. Ik begon met één tablet per dag, maar dat werden er al gauw vier. Daarna kreeg ik ook nog twee andere medicijnen: de bloedglucose-verla gende middelen Jardiance en Trajenta. (Deze medicijnen worden voorgeschreven bij volwassenen met diabetes type 2, als de ziekte niet goed genoeg onder controle kan worden gehouden met één oraal antidiabetisch middel.) Over voeding en leefstijl werd niet gerept. Er werd niet één keer naar mijn leef- en eetgewoonten gevraagd. Er werd alleen gezegd dat een ‘gunstige bijwerking’ van de tabletten was, dat ik zou afvallen”.
Medicatie
Van zichtbaar zwaar overgewicht was bij Anneke geen sprake. Ze woog 82 kilo en had met haar lengte van 1.74 m een BMI van 26. “Je zou zeggen: dat is licht tot matig overgewicht. Maar gewicht en BMI zeggen dus duidelijk niet alles, want ik had wel degelijk diabetes type 2. Ik ben daarom aanvankelijk wel begonnen met het slikken van de medicatie, maar daar was ik niet zo enthousiast over. Ik kreeg minder eetlust, maagen darmklachten en was vaak misselijk. Daarnaast was ik me er natuurlijk terdege van bewust dat dit soort medicatie slechts een symptoombestrijder is, niet de onderliggende oorzaak aanpakt en dus geen weg naar echte genezing is. Ik wist dat ik mijn aandoening moest gaan aanpakken met precies datgene waardoor hij was ontstaan: mijn voeding”.
"Niet de aandoeningen, maar de eet-en leefstijl zit in de familie. Díe wordt van generatie op generatie doorgegeven".
Maagzuur, gewichtstoename en artritis
“Ik was al een aantal jaren bezig met voeding. Ik had vaak last van brandend maagzuur, werd steeds dikker, had enorme opvliegers en reumatoide artritis. Allemaal dingen die mijn oma en moeder ook hadden, en wat wordt er dan gezegd: tja, het zit in de familie, er is dus niets aan te doen. Niet de aandoeningen, maar de eet-en leefstijl zit in de familie. Díe wordt van generatie op generatie doorgegeven. Je eet en leeft zoals het je voorgeleefd is. En zo blijf je dat doen. Met alle bijhorende gezondheidsklachten van dien.
Zoektocht
Anneke at vanwege haar gezondheidsklachten al langere tijd vegetarisch. Toch had dit niet het bevredigende resultaat. Op Amerikaanse websites kwam ze veel tegen over whole food plant-based voeding: onbewerkt (of minimaal bewerkt) voedsel afkomstig van planten, en geen dierlijke eiwitten zoals vlees, zuivel en eieren. In februari schakelde ze volledig over op plant-based eten, en het effect was enorm. Vanaf dat moment werden mijn bloedwaarden steeds beter. Tijdens mijn zoektocht naar lekkere recepten en nieuwe inzichten kwam ik de SSD-methode tegen. Dat was het moment dat ik nog meer inzicht kreeg in de werking van voedsel en de biochemie van het lichaam”.
"De mond van mijn huisarts viel open".
Diabetesvrij
Vorige maand is Anneke’s bloed nagekeken. Ze bleek diabetesvrij. Haar arts was heel tevreden, en zei dat het tijd was om de diabetesmedicatie aan te gaan passen. Maar Anneke had nieuws voor hem: ze slikte al maanden geen enkel medicijn meer. “Ik had zelf al besloten dat ik meer vertrouw op mijn nieuwe leefstijl dan op medicatie. Zijn mond viel open. Hij vroeg hoe dat nieuwe eetpatroon er dan uit zag. Ik heb hem informatie aangereikt over de SSD methode, en de SSD facebook groep laten zien waar mensen met uiteenlopende chronische aandoeningen hun dagelijkse ervaringen met deze methode delen. Zijn reactie was heel positief. Hij ging er naar kijken, ook om andere patiënten hiermee te kunnen helpen”
Het hele interview met Anneke Madna lees je in Het SSD plan en LEEFSTIJL ALS MEDICIJN nr. 3-2020.