Ask Annemarie

Vorige Artikel 18 van 27 Volgende

Vaccinatie-terreur

Verandering is de grondslag van het leven, maar ik geloof niet dat verandering ooit hiervoor in dit tempo en in deze omvang ons dagelijks leven is binnengevallen. We zijn aanbeland in een nieuwe tijd, die een totaal andere benadering van het leven vraagt en ons uitnodigt tot ‘the next’ step in onze persoonlijke én collectieve evolutie. Maar, hoe maken we die?

In ieder geval níet door te geloven dat een vaccin een einde maakt aan de crisis waarin we ons bevinden. Ik heb echt vol verwondering zitten kijken naar de enorme vaccinatie-marketingmachine die er de afgelopen weken over ons heen gedenderd is. Wat een propaganda, wat een geweld en … misleiding.

Ik bedoel: dat iemand die tot een hoog-risicogroep behoort zichzelf wil beschermen snap ik helemaal. Ik vind sowieso dat iedereen die ervoor kiest om zichzelf te laten vaccineren dat hélemaal zelf moet kunnen beslissen. Het staat een ieder vrij zich te laten vaccineren. Het is je eigen lichaam, tenslotte.

Maar… het is natuurlijk op zijn zachtst gezegd zorgelijk als erbij gezegd wordt door onze politici dat we “alleen zó onze vrijheden terug krijgen”. Een vaccin pakt de oorzaak van deze ellende natuurlijk helemaal niet aan. Het zorgt – in het beste geval- slechts voor tijdelijke (schijn)veiligheid.

En, ik kan het niet helpen, maar bij mij roept het toch associaties op van een “Big Brother samenleving” van George Orwell. In de discussies die er momenteel gaande zijn wordt er gesproken over een ‘vaccinatieplicht’ en een ‘vaccinatiepaspoort’, en wordt bekeken of bedrijven en overheidsinstelling mensen de toegang mogen ontzeggen als ze niet gevaccineerd zijn. Het moet niet gekker worden.

"Hoewel inmiddels aangetoond is dat overgewicht, hoge innerlijke vetpercentages en diabetes hoge risico's vormen voor ernstige COVID-uitkomsten wordt daar niets mee gedaan".

Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag (via dm’s of mails) of ik me laat vaccineren. Het antwoord is: nee. Ik ben overigens weliswaar uiterst voorzichtig met- maar niet per definitie tegen vaccinaties. Ik zou er ook geen enkel probleem mee hebben om een snel-test te doen voor ik een vliegtuig inga, en zelfs niet als ik uit eten wil.

Maar ik (en velen van jullie weten: ik behoor met mijn handicap zelf tot een buitengewoon kwetsbare en zéér hoog-risicogroep) heb er wél moeite mee om me te laten vaccineren tegen een virus wat bij de meeste mensen toch slechts lichte tot matige klachten veroorzaakt (en vooral zwaar aantikt bij de risicogroepen met een minder goede gezondheid) en waarvan de effecten op lange termijn niet bekend zijn.

Laat niet een vaccin maar een gezonde lééfstijl en een gezond gewicht "verplicht" worden! Mondjesmaat start daar nu gelukkig hier en daar wat voorlichting over op. Maar het houdt nog niet over, terwijl dát en alleen dát de focus zou moeten zijn, dáár zou het geld naartoe moeten gaan.

"Wat we eten was nog nooit zo belangrijk als nu". 

Maar dát gebeurt niet. Hoewel inmiddels overduidelijk is dat overgewicht, hoge innerlijke vetpercentages en diabetes hoge risico's vormen wordt daar niets mee gedaan. Er komen zo'n 60.500 diabetespatiënten per jaar bij. Per week 1.163. Per dag 166. Diabetes type 2 levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten in Nederland én aan ernstige COVID-uitkomsten. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Maar toch wordt de keuze continue bewust gemaakt om er als overheid weinig tot niets aan te doen.

Wat we eten was nog nooit zo belangrijk als nu. Er stond onlangs een vlijmscherp top-artikel over in The British Medical Journal van de hoofdredactrice van dit toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Fiona Godlee ("Why what we eat matters all the more now") waarin ze het belang aangaf van overwegend plantaardig eten, en tevens aandrong op de vlees- en voedingsindustrie ter verantwoording te roepen voor deze pandemie. En toch: er wordt allemaal NIETS mee gedaan.

Er is tot op heden nog geen campagne over de relatie tussen voeding en leefstijl en ernstige COVID uitkomsten opgestart. In werkelijke volksgezondheid schuilt (met hoe we het systeem nu hebben ingericht) duidelijk geen verdienmodel - in ziekte wel. Daarom is wat wij geneeskunde noemen in feite "ziektekunde".

"Er was was in 2019 slechts 9 miljoen euro beschikbaar voor leefstijlinterventies voor 3,5 miljoen patiënten. Dat is omgerekend nog geen drie euro per patiënt (!). De vaccinrekening voor Nederland? Tussen de 390 en 531 miljoen euro".

Kijk maar: leefstijl, hoe vaak de term in ons land door onze bewindslieden ook in de mond genomen wordt, wordt niet serieus genomen, staat niet serieus op de agenda en is nog altijd een ondergeschoven kindje. Huisartsen kunnen een leefstijladvies nog altijd niet declareren. Er was was bijvoorbeeld in 2019 slechts 9 miljoen euro beschikbaar voor leefstijlinterventies voor 3,5 miljoen patiënten. Dat is omgerekend nog geen drie euro per patiënt (!). De vaccinrekening voor Nederland? Tussen de 390 en 531 miljoen euro. Ik bedoel maar....

Een vaccinatie doe je overigens voor jezelf, niet voor een ander. Dit gegeven wordt vaak uit het oog verloren. Je hoeft dus niet kwaad te worden (of het asociaal te vinden) als een ander ervoor kiest zich niet te laten vaccineren. Als het vaccin werkt ben je zelf beschermd. Niet-gevaccineerden kunnen jou nooit besmetten, ook al zijn ze nog zo ziek. Die mensen hoef je als gevaccineerde dus niet te mijden, zij leveren voor jou helemaal geen gevaar meer op.

Daarom is het ook helemaal niet nodig dat bijvoorbeeld kinderen die niet gevaccineerd zijn van school worden geweerd. Dit is totaal absurd. Kinderen die niet gevaccineerd zijn kúnnen kinderen die wél gevaccineerd immers zijn nooit besmetten. De gevaccineerden zijn, als het vaccin werkt, tenslotte beschermd. Het kan louter een probleem opleveren voor de niet gevaccineerde kinderen, die kunnen elkaar inderdaad besmetten. Het doormaken van een daadwerkelijke virusinfectie levert trouwens ook immuniteit op. Je hoeft je dan niet alsnog te laten vaccineren want je bent al beschermd.

Hoe dan ook. Ik laat me in ieder geval niet vaccineren zolang ik dat tegen kan houden en als er “traditionele” vaccins (dwz op basis van virussen gekweekt op een voedingsbodem) goedgekeurd zijn zal ik die beslissing wellicht heroverwegen. Maar zover is het nog lang niet. Het COVID vaccin is geen “traditioneel vaccin”, maar een “RNA vaccin”.

Geen enkel RNA-vaccin is ooit goedgekeurd voor gebruik bij mensen. Men is al sinds SARS (2002-2004), ook een coronavirus, bezig met de ontwikkeling ervan. Er is behoorlijk in RNA vaccins geïnvesteerd maar de ontwikkelde vaccins zijn het dierproefstadium nooit doorgekomen.

Het COVID RNA vaccin is, vanwege een (al dan niet bestaande) pandemische situatie) versneld door de goedkeuringsprocedure geperst en zou de eerste zijn die niet eerst zorgvuldig en uitgebreid op dieren werd getest maar vrijwel direct op mensen kan worden toegepast. Het is, hoe je het ook wend of keert, én wát ons ook allemaal wordt verteld, echt te snel. Er zitten – aangetoond- nog veel te veel haken en ogen aan.

Ik kies voor een wél echt wetenschappelijk bewezen, beproefde, duurzame, effectieve en veilige weg om mijn immuunsysteem te versterken: gezonde plant-based voeding, ondersteunende supplementen zoals resveratrol en vitamine D3, mijn innerlijk vetpercentage onder controle houden, dagelijks een gezonde dosis buitenlucht en voldoende slaap.

Als laatste: volwassen mensen zijn in staat zelf weloverwogen beslissingen te nemen. Laten we elkaar daarin respecteren. Maar laten we ons in ieder geval in hemelsnaam niet bang laten maken door alle campagnes en doemscenario’s. We hebben veruit het mééste in eigen hand, wat ons immuunsysteem betreft. De oplossing ligt in je eigen handen, of beter gezegd: voornamelijk op je BORD!

© 2019 - 2023 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel