Vorige Artikel 12 van 23 Volgende

Zorgen om gewicht jongeren: door corona ingesleten slechtere leefstijl herstelt zich niet

AMSTERDAM - Maar liefst een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht. In het algemeen is het overgewicht bij alle jongeren in 2019-2020 toegenomen tot 18 procent. ,,Schokkend dat dit is toegenomen ondanks alle aandacht in coronatijd voor de nadelige gevolgen van overgewicht,” zegt Anita Vreugdenhil, kinderarts van het Maastricht UMC+.

De cijfers komen uit de Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM waarin ook zo’n 4200 jongeren zijn bevraagd naar hun gezondheidsbeleving. Vreugdenhil is somber gestemd. ,,Ook al ben ik een positief mens, ik vrees dat we volgend jaar nog slechtere cijfers gaan zien. Er wordt veel beleid gemaakt op gezondheid, maar de corona-epidemie zal een grotere impact hebben dan de inspanningen die we momenteel doen om overgewicht tegen te gaan. De door corona ingesleten slechtere leefstijl herstelt zich niet als de maatregelen los worden gelaten, zien we nu. Daar zullen we extra inspanningen op moeten verrichten.”

Het overgewicht bij alle jongeren tussen de 4 tot 25 jaar is dus toegenomen. In 2019-2020 had achttien procent van de 4- tot 25-jarigen overgewicht, wat een ’body mass index’ betekent boven de 25. In de jaren ervoor, tussen 2015 en 2018, lag dit op 16 procent. Bij de jongvolwassenen steeg het overgewicht van 24 procent in 2018 naar 25 procent in 2019-2020.

Desondanks beoordeelt 88 procent van de jongvolwassenen de eigen gezondheid als (zeer) goedEn ook de ouders blijken enorm positief over de gezondheid van hun kind: maar liefst 97 procent zegt dat de gezondheid van het kind goed of zeer goed is. Bij jongeren van 12 tot 18 jaar was dat met 91 procent iets lager en van de jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar beoordeelde 88 procent de eigen gezondheid als (zeer) goed.

"Cijfers volgend jaar nog slechter"

,,Dat is een bekend fenomeen”, zegt Vreugdenhil. ,,Mensen met obesitas of overgewicht vinden het moeilijk zichzelf zo te classificeren. Ouders hebben daar helemaal moeite mee voor hun kind. Er zijn onderzoeken waarbij ongeveer de helft van de ouders zegt dat er niets aan de hand is, terwijl het kind obesitas heeft. Als ze het zelf al niet zien, is er ook vaak niet het besef dat het consequenties heeft, zoals gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Want overgewicht op jonge leeftijd heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en leververvetting.”

Ongelukkig

Uit de nieuwste Leefstijlmonitor blijkt ook dat jongeren vanaf 12 jaar met overgewicht minder vaak positief zijn over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht.

Vreugdenhil: ,,Je wilt natuurlijk niet dat ze ongelukkig zijn. Er is ongelooflijk veel werk aan de winkel, want de kans is er dat de kloof groter wordt tussen ongezonde en gezonde kinderen. Eigenlijk moeten de GGD en mensen in de zorg mórgen al aan de slag met de kinderen met overgewicht, maar daar zijn ze volop bezig met vaccinaties en Covid-19. De nog altijd geldende coronamaatregelen helpen ook niet mee om dat gedrag te herstellen. Daarom denk ik dat de cijfers volgend jaar helaas nog slechter uitvallen.”

Al eerder werd uit onderzoek van kinderartsen aan het Maastricht UMC+, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen, duidelijk dat de leefstijl van kinderen sterk is beïnvloed door de coronamaatregelen: één op de vijf kinderen is aangekomen; Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat percentage zo'n 40 procent.

(Bron: Telegraaf 23 april 2021)

© 2019 - 2023 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel