INTERVIEW

Vorige Artikel 15 van 24 Volgende

INTERVIEW "Whole food plant-based voeding is in staat tot ongelooflijke dingen."

Hoofdredacteur van LEEFSTIJL ALS MEDICIJN en expert plant-based voeding & gezondheid Annemarie de Vries-Postma over haar bestseller en succesmethode Het SSD Plan: 

“Whole food plant-based eten is in staat tot ongelooflijke dingen. Daarvan ben ik het levende bewijs.” 

 

HOE IS HET SSD PLAN ONTSTAAN?

“In eerste instantie om mijn eigen leven te redden. Ik behoor als vrouw in rolstoel tot de hoogste risicogroep voor onder meer obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar liefst 70% van mijn populatie is obese, het merendeel heeft diabetes en slikt bergen aan medicijnen, van diabetesmedicatie tot antibiotica, cholesterolverlagers, pijnstillers en antidepressiva. Veel mensen met een handicap belanden al jong aan de zijlijn van het leven door een complexe mix van ernstige gezondheidsklachten of overlijden veel te jong.

Daarnaast hebben mensen met een dwarslaesie meestal ook nog last van chronische moeheid, darmproblemen, depressie, blaas- en nierproblemen, hebben ze een verhoogd risico op vele vormen van kanker en krijgen ze te maken met versnelde veroudering. Voor de complexe problematiek en specifieke gezondheidsrisico's van mensen met een dwarslaesie ontwikkelde ik een aantal jaren geleden, samen met revalidatiearts dr. Kees Hein Woldendorp, de evidence-based voedingstherapie Het Sit Smart Dieet. Het SSD Plan is daarop het vervolg, maar dan voor mensen zónder handicap maar wel met dezelfde gezondheidsrisico's of gezondheidsproblematiek".

Je groeiende op met een enorm voedingsbewustzijn

"Ja. Ik was, door toedoen van mijn moeder, om die reden al vanaf dat ik een rolstoel terecht kwam vegetarisch. Zij was zo wijs in die tijd om te denken: mijn dochter heeft nu een dwarslaesie, gaat vanaf nu alleen nog maar zitten en heeft nog een heel leven te gaan in deze situatie. Dus dan moeten we haar eetpatroon gaan aanpassen om de grote gezondheidsrisico’s van deze onnatuurlijke, voor het lichaam belastende situatie, in de toekomst voor te zijn. Ze was in de 80’er jaren dan ook een plant-based pionier van het eerste uur. Ze volgde voedingsopleidingen in binnen- en buitenland, las en studeerde en kwam (met de kennis van toen) uit op het meest optimale dieet voor mensen zoals ik met een hoog risico op tal van chronische aandoeningen: een macrobiotisch eetpatroon.

Mijn hele verdere leven heb ik haar richtlijnen en recepten gebruikt. Toen ik ouder werd ben ik haar pionierschap gaan voortzetten, vooral ook door al het gedegen onderzoek dat er meer en meer beschikbaar kwam. In 2015 schakelde ik over naar een volledig whole food plant-based eetpatroon. Dit houdt in dat ik ook geen zuivel, eieren en bewerkte producten meer at. Het resultaat daarvan is verbluffend en tilde mijn leven en levensenergie in korte tijd naar een heel ander niveau. Ik heb, ondanks mijn zittende bestaan op mijn 51ste bergen energie, weeg 52 kilo, heb een BMI van 17, heb totaal geen darmproblemen of huidproblemen meer en zie er beter uit dan toen ik eind 30 was.

Ik heb onlangs een uitgebreid bloedonderzoek, en een harttest en bloedvatentest gehad. Wat bleek? Mijn hart is, ondanks mijn sedentaire leven, kerngezond, bloedwaarden zijn ideaal en mijn bloedvaten zijn ongelooflijk schoon en soepel. Zelfs de hart- en vaatspecialist was verwonderd, want mijn gezondheidssituatie is volledig in tegenspraak met de statistieken over hoe iemand met een dwarslaesie er na ruim 40 jaar lichamelijk aan toe zou ‘moeten’ zijn. Whole food plant-based eten is in staat tot ongelooflijke dingen. Daarvan ben ik het levende bewijs.” 

WAT IS JE MISSIE?

“Het is de afgelopen jaren mijn missie geworden om zowel patiënten als medische zorgprofessionals kennis te laten maken met de enorme kracht van een whole food plant-based aanpak bij chronische aandoeningen. Hij is vaak niet alleen levensveranderend maar ook levensreddend. Veel mensen krijgen door over te schakelen op een plant-based eetpatroon in korte hun gezondheid, levenskwaliteit, toekomstperspectief - en dus hun leven - terug. Terwijl ze daarvoor vaak jaren hadden aangemodderd met hun gewicht en gezondheid en met medicatie die alleen de symptomen bestrijdt, vaak tal van nare bijwerkingen heeft en geen genezing brengt. Er is nog nooit iemand genezen van diabetes type 2 (of hart- en vaatziekten) door de medicatie die hij daarvoor inneemt. De enige effectieve en duurzame manier om onze welvaartsziekten te bestrijden is de oorzaak aanpakken: ons verkeerde voedingspatroon.”

VOOR WIE IS DIT BOEK?

“Ik ontwikkelde deze methode en schreef dit boek voor iedereen die doodmoe is van het strijden tegen klachten en kwalen en zijn of haar gezondheid in eigen hand wil nemen. Maar ook voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet aan informatie. Het SSD Plan is wetenschappelijk onderbouwd, ontkracht op echt heel degelijke wijze de bekende diabetesmythes en legt uit waarom diëten zoals het Keto dieet onverstandige en zelfs risicovolle keuzes zijn bij diabetes type 2.

Het is ook een boek voor medische zorgprofessionals. Het SSD Plan is een heel praktisch en compleet handboek en bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten en meest actuele internationale voedingsadviezen op het gebied van diabetes type 2. Tegelijkertijd bevat het een goedkoop, lekker en eenvoudig 3 weken eetplan om direct mee aan de slag te kunnen gaan. Het bevat eigenlijk alle recepten van gerechten die ik zelf al jaren dagelijks maak.”

WAAROM JUIST PLANT-BASED BIJ DIABETES?

“Vetarme, whole food plant-based diëten blijken zeer effectief te zijn bij diabetes type 2. Zo leidt een overwegend plantaardig dieet tot 2x zoveel gewichtsverlies als bij traditionele diabetesdiëten, een vermindering van 78% op diabetes, een vermindering van 56% op het metabool syndroom en verhoogt het de insulinegevoeligheid meer dan welk ander dieet ook. Behalve dat het effectief is om er diabetes mee te voorkomen, behandelen of om te keren, heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen: een verlaagd risico op hartaandoeningen en beroertes, lagere bloeddruk en cholesterol, het behoud van een gezond gewicht en een lager risico op vele vormen van kanker.

Daarnaast bieden ze het voordeel dat het niet nodig is om porties te wegen of te meten en koolhydraten te tellen. Het is met een plant-based eetpatroon helemaal niet nodig om honger te lijden! Het is niet alleen het lekkerste ‘recept’ dat je je kunt voorstellen, maar het is ook nog eens heel makkelijk te volgen. Plantaardige diëten hebben het grote voordeel ten opzichte van farmacotherapie (medicijnen) dat ze tegelijkertijd het grotere geheel aanpakken Bovendien zijn alle ‘bijwerkingen’ goede. Voor veel chronische ziekten is een plant-based dieet de veiligste en meest effectieve behandeling die een arts kan voorschrijven.”

WAT IS HET SSD PLAN PRECIES?

Het SSD Plan is een whole food plant-based (WFPB) manier van eten met het verschil dat het extra laag glycemisch en tarwevrij is. Het is een veelzijdige, heerlijke, betaalbare en plezierige manier van eten. De maaltijden bestaan uit onbewerkte groenten en fruit, volle (pseudo)granen (zoals quinoa en boekweit) en peulvruchten. Overige bewerkte, of minimaal bewerkte voedingsmiddelen worden enkel gebruikt als smaakmaker. Deze manier van eten vermijdt vlees (inclusief kip en vis), zuivelproducten en eieren, en minimaliseert geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen en ingrediënten. Een eetpatroon dat veel zetmeelrijk voedsel bevat, levert een overvloed aan energie, antioxidanten, fytonutriënten, vezels en tal van andere gezondheid bevorderende stoffen. Aanvullen met een vitamine B12 supplement is het enige wat je hoeft te doen. Dit geldt overigens net zo goed voor vleeseters, want ook zijn hebben vaak een B12 tekort.” 

HOE SNEL MERKEN MENSEN RESULTAAT?

“De gezondheidseffecten van Het SSD Plan zijn al in zeer korte tijd voelbaar en zichtbaar. De meeste mensen ervaren door deze methode binnen 10 dagen al meer energie, een beter humeur, een helderder brein, een sterk verbeterde stoelgang, een mooiere huid en gezonder haar. De methode leidt tot spectaculair veel gewichtsverlies (en blijvend resultaat), en diabetespatiënten kunnen doorgaans al na enkele weken hun medicijnen en/of insulinegebruik drastisch afbouwen. Het effect en de snelheid ervan is bij Het SSD Plan echt spectaculair.”

IS HET SSD PLAN EEN DIEET?

“Nee, Het SSD Plan is geen typisch dieet omdat je ruim van de aanbevolen voedingsmiddelen kunt eten. Het is een gezonde leefstijl die allesbehalve gelijk staat aan ‘afzien’ en niet meer kunnen genieten. Het 21 dagen eetplan leert je dat gezondheid niet enkel gaat over het weglaten van de slechte dingen uit je eetpatroon, maar vooral ook om het toevoegen van de juiste dingen. En met ‘juist’ bedoel ik de dingen die niet alleen heerlijk, maar vooral ook versterkend, genezend en werkelijk voedzaam zijn.” “Het SSD Plan is een gevarieerde, heel erg lekkere én tegelijkertijd eenvoudige manier van eten die je, in tegenstelling tot de meeste andere diëten, je hele leven kunt volgen.

Een echt goed, gezond dieet is een voedingspatroon dat niet primair gericht is op afvallen maar op gezond worden. Het gewichtsverlies volgt dan automatisch. Het enige juiste dieet is daarom een voedingspatroon dat een leefwijze wordt, zodat de lange termijn gezondheidseffecten zich ook daadwerkelijk kunnen voordoen.

Daarnaast is deze manier van eten niet alleen een krachtige manier om je eigen gezondheid te verbeteren. Het is tegelijkertijd de grootste stap die je kunt zetten voor dierenwelzijn, het bestrijden van de honger in de wereld en om de planetaire systemen te beschermen die ten grondslag liggen aan de menselijke gezondheid. Wat wil je nog meer?”

 

© 2019 - 2023 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel