Vorige Artikel 16 van 23 Volgende

Jodiumtekort met Het SSD Plan? Welnee. Lees hier waarom!

Jodium is een spoorelement dat nodig is voor de aanmaak van hormonen in de schildklier. Deze hormonen zijn van belang voor een goede werking van de stofwisseling, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en een goede groei. Lage jodiumniveaus in de bodem en het grondwater komen in veel delen van de wereld voor, wat vaak leidt tot een tekort aan jodium. Wijdverspreide toevoeging van jodium aan tafelzout heeft dit grotendeels opgelost, maar matige tekorten zijn nog steeds gangbaar, zelfs in veel ontwikkelde landen.

Hoeveel jodium nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 160 microgram per dag, maar de Wereldgezondheidsorganisatie plaatst de veilige bovengrens op 1.000 microgram per dag. Dus dat is geen enorme hoeveelheid speelruimte. En het is nog minder voor kinderen: 300 microgram kan al te veel zijn voor een 5-jarige.

Het adviseren van brood omdat je daardoor genoeg jodium binnenkrijgt? Dat zou net zo gek zijn als het adviseren van halvarine omdat daar vitamine D aan toe is gevoegd.

Zeewier en zeegroenten, zoals zeekraal, zijn de beste jodiumbronnen.

Tekort

Te weinig jodium kan leiden tot struma (opgezette schildklier), oedeem (vocht vasthouden), zwellingen, droge huid, obstipatie, haaruitval, geheugenverlies, vermoeidheid, slaperigheid en verlies van spierweefsel. Maar teveel is ook weer niet goed. We moeten dus voldoende jodium binnen krijgen door middel van onze voeding. En dat is helemaal niet zo moeilijk. En nee, daar heb je écht geen brood voor nodig.

Sterker nog: het adviseren van brood omdat je daardoor genoeg jodium binnenkrijgt, is net zo gek als het adviseren van halvarine omdat daar vitamine D aan toe is gevoegd – jodium zit immers niet in brood maar wordt eraan toegevoegd. Tafelzout dat verrijkt is met jodium is in feite net zoiets geks. Tafelzout is sterk geraffineerd (alle andere essentiële sporenelementen en mineralen zijn eruit gehaald) en niet lekker. En vis als jodiumbron? Tja, dat moet dan wel echte zee-vis zijn. Niet getreurd, er zijn tal van andere jodiumbronnen.

De beste jodiumbronnen: zeewier en zeegroenten

In welke voedselproducten zit veel jodium? Jodium zit in ongeraffineerd, zout zoals in Keltisch zeezout, maar niet zoveel. Eigenlijk bevatten alle natuurzouten maar weinig jodium, dus ook dat is een misvatting. De zee kent slechts één organisme dat jodium (zeer goed) kan verzamelen, zeewier.

De voornaamste bron van jodium is dus zeewier (daar heeft Albert Heijn ook pasta van) en andere zeegroenten zoals zeekraal. Nori is bijvoorbeeld een goede bron van jodium (en bevat daarnaast ook nog veel eiwit). Maak er bijvoorbeeld, zoals op de foto’s, wraps mee; vul ze bijvoorbeeld met kiemen, wortel, komkommer en avocado, doe er dipsausje van tamari erbij en klaar! Ook Dulse, Wakame en kelp bevat veel jodium. Kelp is bijvoorbeeld ook als noodles verkijgbaar.

Ben je geen zeewier-eter? Dan kun je kiezen om kelp-tabletten te slikken of spirulina te gaan gebruiken. 

Spirulina

Ben je écht geen zeewier-eter? Dan kun je kiezen om kelp-tabletten te slikken of spirulina te gaan gebruiken. Dat kan ook in tabletvorm of poedervorm. De poeder is makkelijk om door bijvoorbeeld je smoothies of (plantaardige) yoghurt te mengen. Spirulina valt onder de blauwgroene algen en bevat jodium. Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen voor rolstoelers. Zo helpt het om de darmflora weer in balans te brengen, stabiliseert het de bloedsuiker en zorgt het voor meer energie bij vermoeidheid.

ANNEMARIE'S JODIUM ADVIES

  1. Eet 1 keer per week zeegroenten (maak bijvoorbeeld deze heerlijke nori rolls als lunch of gebruik de zeewier tagliatelle van Albert Heijn)
  2. Gebruik 5 zeewierenpoeder over soepen en salades
  3. Voeg eens een theelepel spirulina toe aan je smoothie of plantaardige yoghurt
© 2019 - 2022 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel