Vorige Artikel 17 van 23 Volgende

Waarom leefstijlgeneeskunde bij voorkeur whole food plant-based is

Recent gaf het American College of Lifestyle Medicine (ACLM) een officiële standpuntverklaring af over de rol van voeding binnen de leefstijlgeneeskunde. De verklaring van het vlaggenschip van leefstijlgeneeskunde in de wereld luidt: “Voeding moet worden beschouwd als de fundamentele, eerste optie bij leefstijlinterventies en dient bij voorkeur whole food plant-based zijn".

Voor het voorkomen, behandelen of omkeren van leefstijl gerelateerde aandoeningen, beveelt het ACLM een dieet aan dat voornamelijk is gebaseerd op een verscheidenheid aan groenten, fruit, volle granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden.

Voeding als medicijn

Leefstijlinterventie expert Joris Obenhuijsen: “De wetenschap laat zien dat bij leefstijlinterventies het aanpassen van voedingsgedrag alles overtreft, en dat een overwegend onbewerkt, plantaardig eetpatroon echt “voeding als medicijn” is. De echt effectieve leefstijlinterventies in de wereld hanteren allemaal een (overwegend) plantaardig voedingspatroon. Dit is in ons land niet het geval en is naar mijn mening ook de voornaamste reden waarom de Nederlandse leefstijlinterventies tot op heden zo weinig effectief zijn gebleken.”

Er moet eerst meer onderzoek komen?

“Alles wat we moeten weten is er al. Het wordt nu tijd om er ook daadwerkelijk iets met de overvloed aan bestaande kennis te gaan doén. Er zijn talloze recente wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, die de niet meer te negeren link aantonen tussen de consumptie van vlees en zuivel en het verhoogde risico op overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.”

De richtlijnen goede voeding zijn niet voldoende?

“De huidige richtlijnen zijn niet wetenschappelijk genoeg en niet ziektespecifiek. Het zijn aanbevelingen voor de preventie van ziekten voor gezonde personen. Het is tijd dat de overheid of de Gezondheidsraad met evidencebased voedingsrichtlijnen komt die bewezen preventief en curatief werken. Neem Canada. Daar is de obesitasepidemie het uitgangspunt geweest om de voedingsschijf rigoureus aan te pakken en de nadruk te leggen op plantaardig eten. Vlees en zuivel vormen geen aparte voedselgroep meer. De Canadese overheid heeft wél gedurfd om door te pakken, wetende dat in Canada, net als in Nederland, een zeer sterke zuivel- en vleesindustrie bestaat.”

Welzijn boven economie dus?

“Precies. Want wat heb je aan een zieke bevolking op termijn en een generatie kinderen waarvan we nu al weten dat ze eerder dan wij te maken krijgen met chronische ziekten? Bovendien stelt het RIVM terecht dat we, naast ernstige leefstijlproblematiek, waarschijnlijk ook te maken gaan krijgen met heropleving van infectieziekten. De huidige COVID-19-pandemie heeft laten zien dat juist mensen met overgewicht en diabetes type 2 zeer kwetsbaar zijn. Dergelijke virusuitbraken kennen vrijwel uitsluitend hun oorsprong in een industrie waarvan de consumptie drastisch zou moeten worden teruggebracht.” 

© 2019 - 2022 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel