Vorige Artikel 20 van 23 Volgende

Hoe ga jij om met stress?

Stress kan door vele dingen worden veroorzaakt: door overbelasting (als er te veel van je wordt gevraagd) maar ook door onderbelasting (als er te weinig van je wordt gevraagd).

De meest bekende oorzaken van stress zijn een hoge werkdruk, financiële problemen, een chronische ziekte of het overlijden van een naaste.

Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten zoals een versnelde hartslag en ademhaling, vermoeidheid en gebrek aan energie, veel of juist weinig eetlust, hoofdpijn en spierpijn. Ook kan iemand last hebben van zweten, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en duizeligheid.

👉🏼 Door langdurige en hevige kortdurende stress te voorkomen, verklein je het risico op hart- en vaatziekten.

Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop je met negatieve of stressvolle gebeurtenissen omgaat (‘coping’).

Sommige copingstrategieën zijn effectiever dan de andere. We zeggen ook wel dat er “adaptieve” en “maladaptieve”copingstrategieën zijn.

Een “adaptieve” copingstrategie houdt in dat die copingstrategie ook effectief is op lange termijn, terwijl een “maladaptieve”  strategie op korte termijn wel verlichting kan geven, maar iemand op de lange termijn vaak in de problemen brengt. Denk hierbij aan afleiding zoeken, liefdesverdriet ‘wegdrinken’, over-eten, een keer boos worden op iemand of de eigen problemen bagatelliseren).

Als je je ervan bewust bent welke copingstrategieën je toepast, dan ben je al een heel eind. Bedenk niet alleen op wat voor manier je niet meer zou willen reageren, maar ook wat de nieuwe, constructievere strategie kan worden en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Hoe reageer jij in/op stress situaties? En in welke categorie zou jij jouw copingstrategie indelen?

(Uit: Handboek leefstijlgeneeskunde - Voor de zorgprofessional van nu)

© 2019 - 2022 Leefstijl als Medicijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel